fbpx

Ce este fotoprotecția?

Fotoprotecția reprezintă  protecția fața de radiațiile solare  prin utilizarea de  produse fotoprotectoare  SPF și îmbrăcăminte adecvată.

De ce este necesară?

Chiar daca radiațiile UV au rol benefic  în asigurarea imunității organismului și în producerea  de vitamina D, expunerile necontrolate la soare  pot provoca atat fenomene acute – arsuri solare, cat si cronice: îmbatranire cutanată și fotocarcinogeneză (cancere ale pielii). Radiațiile UVB sunt responsabile de  arsuri solare și apariția cancerelor cutanate, iar radiațiile  UVA de producerea dermatozelor fotoalergice, iar pe termen îndelungat de îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.

În general, organismul uman produce o cantitate suficientă de vitamina D în urma unei expuneri de scurtă durată la soare (10 – 15 minute/zi), de aceea o expunere prelungita este puțin probabil să ofere beneficii suplimentare.

Care este cea mai gravă consecință a nefolosirii protecției solare?

Incidența cancerului cutanat este în creștere în ultimii ani  în întreaga lume.

O formă  gravă de cancer de piele este melanomul, tumoră ce se  dezvolta în celulele producatoare de pigment ale pielii sau în celulele nevice, ce intră în alcătuirea nevilor nevocelulari (alunițelor).

Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate forma în orice ţesut ce conţine celule pigmentare, inclusiv pe suprafața mucoaselor .

Frecvența aparitiei melanomului a explodat în ultimii ani îndeosebi la persoanele tinere (20 – 40 de ani)  și  la copii, datorită expunerii excesive și neprotejate  la radiațiile ultraviolete (soare, plaja, solar).

Melanomul cauzeaza  75% din totalul deceselor provocate  de cancerele de piele, iar  aproximativ  2/3  dintre persoanele diagnosticate cu melanom în stadiu avansat  își pierd viața în primul an din momentul stabilirii diagnosticului .

Care sunt principalii factori de risc pentru melanom?

Principalii factori implicati în apariția melanomului sunt:  expunerile masive la  radiațiile  ultraviolete fără  utilizarea protecției  solare sau cu  protecție solară incorect  aleasă si utilizată;  frecventarea constantă a solarului; arsurile solare din perioada copilăriei;  utilizarea fără protecție solară a unor medicamente  ce cresc sensibilitatea pielii la radiațiile ultraviolete (antibiotice, antidepresive, betablocante, creme si medicamente antiacneice, antiinflamatoare nesteroidiene, chimioterapice , etc);  prezența unui număr crescut de alunite (nevi); predispoziția genetică; existența în familie sau în antecedentele personale a unui cancer de piele.

Cum ne protejăm de soare?

 • Evitați expunerea la soare în orele de vârf (interval orar: 10-16)
 • Aplicați produsul de protectie solară adecvat pielii dumneavoastră și patologiei asociate (dacă suferiți de probleme de sănătate pentru care urmați diferite  tratamente); acesta se aplică cu minim 30 de minute înainte de a ieși din casă și se  reaplică la fiecare 2 ore;
 • Folosiți cremele de protecție solară chiar și atunci când intrați sau stați  în apă (piscină, apa mării); chiar dacă produsul este resistent la apă, puterea lui de protecție se reduce în contact cu apa, așa încât pentru a menține protecția dorită, reaplicați crema solară imediat după ce pielea dumneavoastră s-a uscat.
 • Folosiți  regulat cremele de  protecție solară adecvate tipului dumneavoastră de piele și de ten, începând din luna martie până în octombrie, chiar și în zilele cu nori,ploioase, cât și pe perioada iernii dacă mergeți la munte sau la ski.
 • Pe perioada verii, purtați haine de protecție  confecționate din materiale usoare, prevăzute  cu filtru UPF, ce nu permit trecerea luminii; acestea  sunt disponibile în comerț.
 • În primele 6 luni de viață, evitați expunerea directă a copilului la soare protejându-l cu creme de protecție solară speciale pentru perioada de viață 0-2 ani și folosind  pălării cu boruri largi,  îmbrăcăminte cu filtru UPF și umbreluțe;
 • Alegeți pentru copii mai mari de 24 luni  creme SPF din game pediatrice, alaturi de  fotoprotecția fizică.
 • Nu folosiți cremele dumneavoastră de protecție solară pentru a asigura protecția solară a copilului și nu folosiți cremele de protecție solară folosite de apropiații dumneavoastră!
 • Cereți întotdeauna sfatul  medicului sau a farmacistului  când va decideți să cumpărați o cremă de protecție solară! Veți primi o recomandare personalizată tipului dumneavoastra de piele și  de ten, în acord cu starea dumneavoastră de sănatate și a tratamentelor pe care le urmați.
 • Alegeți întotdeauna pentru îngrijirea zilnică a tenului dumneavoastră (hidratare,nutritie, reducerea seboreei,  prevenirea îmbătrânirii, îndepărtarea petelor pigmentare , etc) creme de față prevăzute cu factor de protecție solară (SPF); daca ele nu sunt disponibile , folosiți întotdeauna o crema SPF aplicată peste produsul de îngrijire zilnică pe care dumneavoastră îl utilizați.
 • Evitați folosirea produselor nestandardizate pentru protecție solară de tip „eco” sau „bio”, disponibile în supermarketuri; ele nu au capacitatea de a asigura protecția pielii, putând provoca reacții alergice. Folosiți produse certificate ecologic, pe bază de plante, extrem de sigure și eficiente, din game disponibile doar în farmacii și drogherii!

Dr. Hana Petra Decean

Medic Primar Dermatolog

 

Știi deja care sunt cremele cu protecție solară de la Bio Farm Terra?

 

cremă farma cu protectie solara 50

 

Dacă ai nevoie de sfaturi în alegerea unei creme potrivite pentru tipul tău de piele, îți stăm la dispoziție:

E-mail: office@biofarmterra.ro

Telefon și Whatsapp:  0770 762 019

Facebook: https://www.facebook.com/BioFarmTerra/

Twitter: https://twitter.com/BioFarmTerra

Instagram: https://www.instagram.com/biofarmterra/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suna chiar acum